Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker – zelfafnameset – Huisartsenpraktijk Avicenna – Paterswolde
Huisartsenpraktijk Avicenna Hoofdweg 147 9765 CB Paterswolde

Terug naar overzicht

Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker – zelfafnameset

Vindt u het vervelend om bij de huisartspraktijk een uitstrijkje te laten maken? En is dit voor u een reden om niet mee te doen met het bevolkingsonderzoek? Vraag dan de zelfafnameset aan. Met de zelfafnameset kunt u zelf vaginaal materiaal afnemen. Het laboratorium test dit op HPVhumaan papillomavirus. HPV is het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Ongeveer 9 van de 10 deelnemers hebben geen HPV. Zij krijgen na 5 jaar weer een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek. Ongeveer 1 op de 10 deelnemers heeft HPV.

Het laboratorium kan met de zelfafnameset niet onderzoeken of u afwijkende cellen heeft die door het virus zijn veroorzaakt. Wanneer er HPV is gevonden moet u daarom een uitstrijkje laten maken bij de huisarts. Dat uitstrijkje kan het laboratorium namelijk wel testen op afwijkende cellen. Afwijkende cellen kunnen een hoger risico geven op baarmoederhalskanker. Het is daarom belangrijk dat u naar de huisarts gaat voor een uitstrijkje als u HPV heeft.

Met de zelfafnameset kunt u thuis eenvoudig en betrouwbaar vaginaal materiaal afnemen.
In het laboratorium wordt dit onderzocht op HPV.

De zelfafnameset aanvragen?

De screeningsorganisatie stuurt u een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek.
De zelfafnameset kunt u na het ontvangen van de uitnodiging aanvragen via Mijn Bevolkingsonderzoek met uw DigiDDigitale Identiteit.
U kunt ook de informatielijn van de screeningsorganisatie bellen of een e-mail sturen.
De gegevens van uw screeningsorganisatie vindt u op de uitnodigingsbrief of via www.bevolkingsonderzoeknederland.nl.

 

Publicatiedatum: 31-01-2022